BuyBox nedir?
Müşterilerin alışveriş sepetine ürün ekleyerek satın alma sürecine başlayabilecekleri ürün detay sayfasındaki “Satın Al” butonudur diyebiliriz.
Amazon’da satışın en önemli ayrıntılarından biride aynı ürünün birkaç satıcı tarafından satılabilmesidir. Birkaç satıcı aynı ürünü “yeni” durumda sunuyorsa, o ürün için Buybox rekabeti devreye girer.
Satıcıların BuyBox için rekabet edebilmek adına performansa dayalı gereksinimleri karşılaması gerekir. Hepimizin bildiği gibi satışların neredeyse %90’ı BuyBox’tan gelir.
BuyBox kazanım oranımızı nasıl artırabiliriz?
Amazon ne yazık ki tam olarak şunu şunu yapman gerekiyor gibi bir liste açıklamıyor. Ama yinede işini düzgün yapan bir satıcı olmamız gerektiğinin farkındayız.
Peki Amazon’un gözünde iyi bir satıcı olmak için ne yapmak gerekiyor?
fiyatlandırma
- Fiyatlandırma, değerlendirilen faktörlerden yalnızca biri olduğundan, en düşük fiyat BuyBox kazanmayı garanti etmez! Envanter Yönetimi sayfasında, BuyBox kazanan teklifin fiyatını görüntüleyebilirsiniz. BuyBox fiyat sütununu görüntülemek için Tercihler sayfasına gidin ve sütunun görüntülenmesini etkinleştirin. Satın Alma Kutusu fiyatları yalnızca “Yeni” listelemeler için görüntülenir.
- Stok, BuyBox kazanımında etkili bir kriterdir, listelediğiniz ürünler için stoğunuzu güncel ve belirli bir değerde tutmaya özen gösterin. Örn. bir ürünün stoğu sizin mağazanızda “2” ise aynı listede olduğunuz diğer bir satıcının stoğu 20 ise bu satıcının BuyBox’ı elinde tutma oranı sizinkine oranla daha yüksek olacaktır. ( Elbette aynı kriterleri karşılayan 2 satıcı üzerinden bu örneği veriyorum )
- Müşteri Memnuniyeti, Amazon müşteri memnuniyetini her zaman en üst seviyede tutar. Müşteri memnuniyeti en önemli metriktir. Memnun müşterileriniz varsa BuyBox kazanım oranınız doğru oranda yükselecektir. Buna bağlı olarak aldığınız olumsuz FeedBack’ler, AtoZ Guarantee Claim’ler de aynı şekilde tersine BuyBox kazanımınızı olumsuz etkileyecektir.
Müşteri memnuniyeti konusunu biraz daha detaylı inceleyelim.
Eğer yeni bir satıcıysanız BuyBox konusunda işler sizin için artık satış hacmi oturmuş, stabil bir aylık grafiği olan, Amazon’un gözünde belli bir güven testini başarıyla tamamlamış olan eski bir mağazadan çok daha zor.
Neden?
Çünkü Amazon sizi tanımıyor. Hiçbir müşteri yorumunuz yok. Hiç değerlendirilmemişsiniz. Hiç satışınız olmamış. Hiç ödeme almamışsınız.
Ama sonuçta yeni başladınız ne yapmanız gerekiyor?
İnce eleyip sık dokumanız gerekiyor.
Ezbere iş yapıp mağazanızı kesinlikle riske atmamalısınız.
Doğru ürünleri listelediğinizden emin olmalısınız. Doğru ürün, doğru satış, doğru müşteri, doğru tamamlanan sipariş = Pozitif FeedBack ihtimali.
Evet, ne yazık ki bir sipariş ne kadar sağlıklı bir şekilde tamamlanırsa tamamlansın güzel bir feedback’i geçelim, bir feedback alma şansı çok düşük. Ama herşeyi feedback’e bağlamaya da gerek yok.
Önemli olan ne olduğu belli olmayan ürünleri listeleyip, rastgele satışlar yapıp, sattığınız şeyin ne olduğunu bilmediğiniz ürünler üzerinden olumsuz geri dönüşler almamak.
Bunun yanı sıra taşıma sırasında yaşanacak birçok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. Bunlar Amazon’da dropshipping’in gerçeklerinden sadece biri.
Müşterinizle her zaman için iletişimde olmaya özen gösterin. Müşterinizi merakta bırakmayın, ilk mesajı onun atması her zaman sizin için bir dezavantaj aslında.
Siz müşteriniz size ürünüm nerede? diye sormadan siz müşterinize ürünün gecikebileceğini bildirdiğinizde 1-0 öne geçmiş oluyorsunuz.
Ayrıca fiyat her zaman en düşük fiyat olması gerekmiyor satacağınız ürün için. Çünkü Amazon ne kadar düşük fiyattan satarsanız satın size BuyBox vermeyebilir. Çünkü yeni satıcısınız veya üründe çok daha yüksek feedback’e sahip satıcılar var. Amazon’un gözünde çok daha güvenilir satıcılar var.
Sizde aynı fiyattan listelemeyi düşünebilirsiniz. Sonuçta 3 günde 1, 2 saat BuyBox size geçecek bile olsa bu 2 saatte alacağınız 1 sipariş bile sizin için büyük bir adım olacak. Bu siparişi başarıyla teslim etmek sizin için en önemli şey olmalı.
Böyle sağlam adımlarla yavaş yavaş yükselmek bir yana,
Hızlıca çok düşük fiyattan çok fazla ürünü listeleyip hızlıca birçok satış yapabilirsiniz. Bu durumda Amazon’un radarına takılma olasılığınız yüksek. Amazon muhtemelen sizden mağazanız ve sizi tanımak, bilgilerinizi teyid etmek için bir inceleme sürecine girebilir ve bu süre içerisinde satış yetkinizi elinizden alabilir. Halk arasında bildiğimiz “Hızlı satış suspendi, 3 ASIN suspendi” gibi incelemelerden birine yakalanabilirsiniz.
Burada yine kontrolü elden bırakmıyoruz. Eğer işini düzgün yapan, hile hurda ile iş yapmayan bir satıcıysanız korkmanıza çok gerek yok. Amazon’un sizden istediği bilgileri Amazon’un dilinde Amazon’a sunmanız gerekiyor. İletişim çok önemli. Çünkü en nihayetinde mağazanızı inceleyenler yine işini yapan çalışanlardan oluşuyor.
Mümkün olduğunca telefon ile iletişim kurmaya özen gösterin. Kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye özen gösterin. Paylaştığınız tüm bilgilerin doğruluğunu ispatlayıcı şekilde paylaşın ki bu inceleme süreci en kısa sürede tamamlansın.
Şimdi bütün bunları bir kenara bırakalım,
BuyBox kazamınında önemli olan etkenlerden bir diğerine göz atalım.
Amazon’un önerdiği adil fiyat üzerinden ürünlerin fiyatlandırılması.
Amazon birçok üründe size “Featured Offer”, “Eligible Price, Competitive Price” gibi önerilerde bulunur. Bu öneriler Amazon’un algoritmasının yapılan satış fiyatlarının ortalamasına bağlı olarak size önerdiği fiyatlardır. Sizin kar marjınıza bağlı olarak eğer bu fiyatları yakalayamıyorsanız satıcı hesabınız üzerinde fiyat sağlığı sayfanızda bu ürünler hep sizin karşınıza kırmızı kırmızı çıkacak.
Yani Amazon’un gözünde fiyat sağlığınız düşük demek oluyor. Bu yüzden başlangıç olarak mağazanızda mümkün olduğunca Amazon’un önerdiği fiyatlarda ürünleri listelemeye özen göstermeyi düşünebilirsiniz. Böylece BuyBox almaya bir adım daha yaklaşmış olabilirsiniz.
Bu bilgilerden hariç olarak, BuyBox kazanımına yönelik içeriklerimiz için Youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.