Ahşap ürünler Meksika’ya neden gitmiyor?

Güney Amerika ormanları, bitki örtüsü çeşitliliği bakımından Dünya’da ön sıralarda yer alıyor. Meksika özellikle bu noktada bu bitki örtüsünü korumaya yönelik devlete bağlı birçok kurumla çalışıyor. Devletin “Secretariat of Environment and Natural Resources” Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ülkeye ahşap ürün girişlerinde çok hassas bir duruş sergiliyor.
4 Aralık 2015’ te ilan edilen SEMARNAT NOM-144 beyannamesi ile artık Meksika hükümeti özel izne tabi olmadan ülkeye ahşap ürünlerin girişini neredeyse tamamen kısıtlamış durumdadır.

Eğer ülkeye ahşap bir ürün sokmak istiyorsanız bu ürünün SEMARNAT tarafından kabul gören bir izne ve ilgili makamın teftişine ihtiyacınız var. Bu izin elbette sahip olduğunuz üründe kullanılan ahşabın, Meksika hükümetinin izin verdiği kriterlere uymasıyla alınabiliyor. Kuzey Amerika’dan

Meksika’ya Ahşap ihracatı yapacak olan bir tedarikçi ayrıca APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service) Bitki ve Hayvan sağlığı denetleme kurumundan geçerlilik belgesi
edinmek zorundadır. Uluslararası geçerliliği olan, Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu
ISPM 15 standardı palet gibi bir ahşap ambalajda hiç bir zararlı organizmanın ya da larvasının barındırılmadığından emin olunabilmesi için verilen bir belgedir.

Bu kriterler nelerdir?
Öncelikle ahşabın türü ve gördüğü işlemler bu konuda en büyük etkenler. Kurum ülkeye ithal edilecek olan ahşabın hacmi büyükte olsa küçükte olsa gördüğü işlemleri bilmek istiyor. Isıl işlem görmüş mü veya fırında kurutma görmüş mü, metil bromür fümigasyonu yapılmış mı, hangi aşamalardan geçmiş, sertifikalanmış mı, hangi tür ahşaptan yapılmış vs. birçok kriter üzerinden denetim yapılıyor.

Bölgedeki bitki örtüsüne zarar verebilecek en ufak zararlının girişini riske atmamak için bu konuda çok sıkı bir davranış sergileniyor. Bitki örtüsüne zarar verebilecek herhangi zararlı ahşap kurdu, larva, mantar, küllenmeye sebebiyet verebilecek zararlı bakteriler ve daha birçok etkenden kaçınmak için ülkeye ne yazık ki ne olduğu bilinmeyen ahşap bir ürün sokulmuyor.

Elbette Meksika gümrüğünde çalışan personel en ufak ahşabı bile didik didik incelemiyor. Gözden kaçırılanahşap ürünler olabiliyor. Ancak kesinlikle geçişinin mümkün olmadığı ahşap kategorileri özellikle masif ahşap, bambu, kontrplak ürünler. Kıyısında köşesinde ahşap malzeme barındıran, ufak göze gelmeyecek ürünler elbette zaman zaman fark edilmeyebilir. Elbette bu bir ticari kaygı taşıyan hiçbir firmanın başvuracağı bir iş modeli olamaz.

Peki bilmeden etmeden gönderilen bir ahşap ürün ne oluyor? Geri mi gönderiliyor? Bazen evet.
Ancak genellikle Meksika gümrüğü bu tür ürünlere el koyuyor. Miktarı, maliyeti önemli değil. Meksika gümrüğü gönderdiğiniz ürünü sorgusuz sualsiz haczedebilir. İncelemeye alıp sizinle uzun süren yazışmalar ile belki geri iade edebilir ancak bunun bir garantisi yok.

Bu makalede kısaca, özellikle Amazon Dropshipping, FBA iş modellerinde yaşanan ahşap ürün gönderim sorununa bir cevap aranmıştır. Kısa bir özet olarak sunulan bu makalenin içeriği aşağıda belirtilen kaynaklar üzerinden derlenmiştir.


Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek, ahşap ürünlerin gönderimine yönelik aksiyon almak isteyenler için ve Meksika’nın ahşap ürünlere yönelik politikaları ile ilgili çok daha detaylı bilgi edinmek için aşağıda birçok kaynak yer almaktadır.


KAYNAK
• Tarım ve Orman Bakanlığı – Orman Ürünleri Talimatı 18.02.2016
• USDA – Rule for the Importation of Unmanufactured Wood – 2002
• USDA – Change to Certificates Required to Export Lumber to Mexico
• DHL Carrier Company – Mexico İmport Restrictions
• www.trade.gov – Mexico Prohibited Restricted İmports
• bado.mx – Annex 17 Of The General Rules Of Foreign Trade For 2020
• SEMARNAT – Chapter 2. Terrestrial Ecosystems
• USDA – Mexico Proposed Amendments to NOM-144 – Wood Packaging Materials Regulation

Bir yanıt yazın